Amb l’inici de la temporada a tocar, les grans voltes ciclistes es perfilen novament com els esdeveniments més emocionants de la temporada. El Tour, el Giro i la Vuelta ens tornaran a fer aixecar del sofà amb les seves etapes més mítiques. El Tormalet, el coll del Galibier, el pas de l’Stelvio, el Mont Grappa, el Cuitu Negru i els llacs de Covadonga tornaran a posar-nos la pell de gallina mentre veiem com les lluites entre els més aguerrits ciclistes culminen amb la victòria del més astut.
Les tres grans voltes ens mantindran durant gairebé un mes enganxats als mitjans de comunicació —o a les carreteres, en el millor dels casos— per viure l’experiència èpica que ens ofereixen temporada rere temporada. Aquí us portem les principals característiques dels seus recorreguts del 2024:
El Giro recordarà la tragèdia de Superga, 75 anys després (del 4 al 26 de maig)
La corsa rosa és sempre una prova especial, tal com explicava Ander Izaguirre a Cómo ganar el Giro bebiendo sangre de buey. És una cursa que ha vist Gino Bartali i Fausto Coppi dividir Itàlia i que ens va fer esperar 74 edicions per veure pujar el primer espanyol dalt de tot del podi, Miguel Induráin, el 1992.
En aquesta edició, la grande partenza del Giro d’Itàlia es farà des del Piemont, el dissabte 4 de maig, i completarà els primers 136 km de la cursa entre Venaria Reale i Torí amb una ascensió al turó de Superga per commemorar els 75 anys de la tragèdia del Grande Torino el 4 de maig del 1949, quan un accident aeri va causar la mort de 31 persones, 18 de les quals pertanyien al club de futbol torinès.
Aquest Giro arriba amb poca alta muntanya i poques etapes de gran fons respecte a edicions anteriors, però on hi haurà molta emoció, amb un total de 3.321,2 km i 42.900 m d’altitud. Les 21 etapes es dividiran en dues contrarellotges, quatre etapes d’alta muntanya i sis finals en alt, a més dels 12 km de tram de terra (sterrato) de la sisena etapa.
El Tour no acabarà a París per primera vegada en la història (del 29 de juny al 27 de juliol)
Amb el 29 de juny com a data d’inici de la grande boucle, aquesta edició vindrà marcada per una sortida amb accent italià: la Toscana i la grandiositat de Florència serviran per alçar la bandera de sortida en el primer grand départ des d’Itàlia i el 26è des de fora de França.
Un Tour de França amb un marcat sabor mediterrani, perquè aquesta edició culminarà la seva etapa final a Niça, lluny dels Camps Elisis parisencs. Un final inèdit en els 111 anys d’aquesta cursa nascuda el 1903. I, a més, no ho farà tampoc amb el tradicional passeig dels campions, ja que es farà amb una contrarellotge de 34 km entre Mònaco i Niça, una altra manera poc habitual d’acabar. L’última vegada va ser el 1989, quan la Versalles-Camps Elisis va deixar un resultat per a la història, coronant Greg LeMond per vuit segons d’avantatge davant Laurent Fignon.
En aquesta edició hi haurà 21 etapes, vuit de les quals seran en terreny pla, quatre de mitja muntanya, set de muntanya amb quatre metes en alt, dues contrarellotges i dues jornades de descans, amb un total de 3.492 km i 52.230 m de desnivell positiu. Els 176 corredors dels 22 equips participants intentaran assolir la glòria, amb el permís, això sí, dels favorits: Vingegaard i Pogacar.
Una Vuelta sense Pirineus, però molt nòrdica (del 17 d’agost al 8 de setembre)
El grup Revolver anomenava el trajecte entre Lisboa i Madrid a la seva cançó Faro de Lisboa, el mateix recorregut que farà l’edició número 79 de la Volta Ciclista a Espanya. La capital del país veí serà el punt de sortida per segona vegada en la història, després d’haver-ho estat el 1997, i repetirà amb una contrarellotge de 12 km fins a la veïna localitat d’Oeiras.
Després de dues etapes a Portugal, el mallot vermell buscarà el successor de Sepp Kuss per terres andaluses i extremenyes durant sis dies, després tornarà al nord a Galícia i passarà per Castella i Lleó, Astúries i el seu trencacames Cuitu Negru, que torna després de viure la lluita entre Contador, Valverde i “Purito” en la seva estrena el 2012. Després de dos anys d’absència, també tornaran els llacs de Covadonga, final d’etapa per 23a vegada en la història i que, de segur, ens deixarà unes imatges formidables.
En total, els equips participants completaran cinc etapes de mitja muntanya, vuit de muntanya, cinc d’ondulades amb dues finals en alt, una etapa plana i dues contrarellotges individuals, i tindran dos dies de descans. Amb 3.265 km, serà la més curta de les tres grans voltes.
Albert San Andrés per RACC HolaBICI.