L’alta muntanya promet ser un dels principals reptes de la 103a edició de la Volta Ciclista a Catalunya, que es disputarà entre el 18 i el 24 de març. Les estacions de muntanya de Vallter i Port Ainé (FGC) en seran les protagonistes, amb dues arribades d’etapa que se sumen al final de cursa a Queralt, i donaran una rellevància especial als finals en alt en una de les edicions més dures de la història, tal com es preveu.

Amb la primera edició el 1911, la Volta ha esdevingut una de les curses més estimades pels ciclistes internacionals. No en va és la quarta competició per etapes més antiga d’Espanya i la quarta en l’àmbit mundial, que se situa només al darrere del Tour de França (1903), la Volta a Bèlgica (1908) i el Giro d’Itàlia (1909), i que fins i tot ha superat la Vuelta espanyola (1935). Amb la fama que la precedeix, no és estrany veure-hi competir pel mallot blanc amb franges verdes els millors ciclistes del món.

El flamant fitxatge del Bora-Hansgrohe, l’eslovè Primoz Roglic, serà el rival a batre per ser succeït en el palmarès d’aquesta competició. Amb el punt de partida a Sant Feliu de Guíxols i arribada a Barcelona, aquesta 103a edició serà un dels grans reptes de muntanya del calendari UCI World Tour d’aquest 2024, tal com reconeixen des de l’organització. 

Una altra de les novetats d’enguany és que el RACC s’associa amb aquesta prova ciclista. Rubèn Peris, president de la Volta Ciclista a Catalunya, ha destacat que per a ells és un motiu d’alegria que una empresa de referència en mobilitat a nivell internacional, vulgui compartir aquest viatge apassionant, en una prova internacional i capdavantera com és la Volta. El prestigi de la prova guanya pes, gràcies a l’entrada d’una empresa de reconegut renom com és el RACC.

Recorregut 2024

Un cop revelats els trams del recorregut, la presència de dues estacions de muntanya de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i de tres arribades en alt marcaran algunes de les jornades més exigents de la competició.

  • Etapa 1. Dilluns 18 de març: Sant Feliu de Guíxols – Sant Feliu de Guíxols
  • Etapa 2. Dimarts 19 de març: Mataró – Vallter / Setcases (vall de Camprodon)
  • Etapa 3. Dimecres 20 de març: Sant Joan de les Abadesses – Port Ainé (Pallars Sobirà)
  • Etapa 4. Dijous 21 de març: Sort (turisme Pallars Sobirà) – Lleida
  • Etapa 5. Divendres 22 de març: Altafulla – Viladecans
  • Etapa 6. Dissabte 23 de març: Berga – Queralt
  • Etapa 7. Diumenge 24 de març: Barcelona – Barcelona

Formar part del calendari UCI World Tour garanteix comptar amb els 18 equips de l’UCI World Team, més els set wildcards convidats per l’organització, que aquest cop seran el Lotto Dstny, Israel-Premier Tech, Burgos-BH, Caja Rural-Seguros RGA, Equip Kern Pharma, Euskaltel-Euskadi i Uno-X Pro Cycling Team, tots ells coneixedors de la prova catalana.

Les dades

  • El 2023, Roglic es va endur el mallot verd-i-blanc com a guanyador de la general, a més del blanc-i-blau de la classificació per punts. A més de quedar en segona posició de la general, per part seva, el belga Remco Evenepoel (Soudal – Quick Step) es va emportar el mallot blanc-i-vermell de la classificació de muntanya i el de ratlles taronges com a millor ciclista jove. El podi el va completar el portuguès Joao Almeida (UAE Team Emirates).
  • Una rellevància semblant tindrà la cobertura televisiva de l’esdeveniment, amb una emissió que arribarà a més de 190 països dels cinc continents, gràcies a 33 difusors internacionals que mostraran els paisatges catalans en la seva màxima esplendor.
  • Al voltant de 190 periodistes generaran 3.130 hores de difusió, creant 1.500 notícies i una mitjana de quota televisiva de 117.000 espectadors (l’audiència mitjana entre Teledeporte i Esports3) a Espanya, a més de 7,5 milions d’impressions a les xarxes socials.
  • El català d’Olite, Mariano Cañardo, encara ostenta el rècord de victòries de la prova, amb un total de set entre el 1928 i el 1939, i és qui més n’ha aconseguit de consecutives, tres en total. En el còmput global, el segueixen Miguel Induráin i Alejandro Valverde amb tres cadascun, tot i que en anys no correlatius.
  • Espanya és el país amb més títols aconseguits, un total de 60, i Valverde és el darrer ciclista de nacionalitat espanyola a assolir la victòria –ho va fer el 2018–. França amb 11 victòries (Laurent Jalabert va ser l’últim el 1995) i Itàlia amb 10 (Michele Scarponi, el 2011) copen el podi de països vencedors. Un total de fins a 14 nacionalitats diferents han aconseguit gravar el nom d’algun ciclista patri en el palmarès de la prova.
  • Aquesta cursa ciclista es va estrenar el 1911, però ha estat interrompuda diverses vegades al llarg de la història. La primera va ser entre el 1914 i el 1919, amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial; el 1921 i el 1922; el 1937 i el 1938, a causa de la Guerra Civil espanyola; i més recentment, el 2020, per la pandèmia de covid, que va paralitzar el planeta.

Albert San Andrés per RACC HolaBICI.