El carril bus, quan es va crear, va ser una manera efectiva de descongestionar el trànsit a les ciutats i d’aconseguir un transport públic més eficient, després de l’augment de la circulació i del parc mòbil. En algunes ciutats es permet que hi circulin taxis, autobusos i fins i tot motocicletes, depenent de la normativa municipal, encara que a la majoria de municipis els VTC n’estan exclosos. Però el dubte és: es pot circular amb bici pel carril bus?

I la resposta és que, per regla general, no es pot. Els ciclistes han de circular preferentment pels carrils bici habilitats –malgrat que no és obligatori, és molt recomanable– o pel lateral dret de la calçada, excepte quan aquesta tingui carril bus, i en aquest cas caldrà circular per l’últim dels carrils del costat dret. El carril bus només es podrà utilitzar si la circulació de bicicletes està expressament permesa i senyalitzada. No obstant això, aquesta norma té matisos: com que la decisió depèn de cada ens municipal, les ciutats espanyoles es poden regir per normatives diferenciades.

En el cas de Barcelona no hi ha excepcions, però a Madrid, per exemple, es pot utilitzar el carril bus (per la part més pròxima a l’esquerra) sempre que tingui una secció mínima de 4,5 metres. A més, darrerament algunes ciutats estan implementant la circulació per una mena de carril híbrid bici-bus.

Albert San Andrés per RACC HolaBICI.