El calendari 2024 del RACC HolaBICI Team tenia marcada en vermell tota una setmana: els dies entre el diumenge 9 i el dissabte 15 de juny. Durant aquestes set jornades, Aida Escalada, Meritxell Sabaté, Nemesí Márquez i Cristina Borràs, quatre components de l’equip femení, havien d’afrontar el gran repte de la temporada, completar la Deporvillage Transpyr Coast to Coast, una prova cicloturista que consisteix a creuar els Pirineus de costa a costa.
El matí del 9 de juny, les quatre ciclistes esperaven impacients que el seu nom sonés per la megafonia de la sortida, a Roses. Quan van ser anomenades, ja no hi havia marxa enrere: l’aventura havia començat. Al davant tenien prop de 1.000 km de distància i 20.000 metres de desnivell fins a la meta de Saint-Jean-de-Luz (França). Aquest llarg recorregut els ha permès donar visibilitat a l’esport femení. I és que elles, juntament amb tres ciclistes més, han estat les úniques dones inscrites entre els 259 participants.
Les etapes més dures
Lluint el seu habitual mallot groc, van pedalar entre Espanya i França havent de completar una mitjana de 125 km diaris durant set dies. La duresa de la prova, però, van ser els tortuosos desnivells de la ruta, que van posar al límit les forces de tots els participants.
En aquesta aventura cal destacar el recorregut de l’etapa reina, el cinquè dia (de Bagnères-de-Bigorre a Oloron-Sainte-Marie), que les va fer recórrer 150 km amb 3.375 m de desnivell positiu. El culpable d’aquestes xifres va ser, sens dubte, el mític coll del Tormalet, per on enguany passarà el Tour de França. Així doncs, les quatre integrants del RACC HolaBICI Team van poder experimentar les mateixes sensacions que un ciclista professional en pedalar per aquest enclavament tan il·lustre per als amants del ciclisme. No hem d’oblidar que elles no són ciclistes professionals!
Ver esta publicación en Instagram
A les nostres esportistes també els feia respecte la pujada al coll de Pradell, que van fer durant la segona etapa (de Camprodon a la Seu d’Urgell). Amb una altitud màxima de 1.732 m, un desnivell acumulat de 667 m i una distància de 8 km des que es va iniciar la pujada al municipi de Vallcebre, els revolts de ferradura amb pendents del 14% es van fer fàcils en comparació amb el tram de 400 m de més pendent de tot el recorregut, amb una punta del 23%.
En aquests set dies, i d’acord amb les declaracions dels membres de l’organització i d’alguns ciclistes amb fins a vuit participacions en la Transpyr, les condicions meteorològiques van ser agradables. Només en una etapa, la quarta (de Vielha a Bagnères-de-Bigorre), el fred va sorprendre els participants, que van haver de fer front als escassos 3°C de temperatura, la pluja i la boira.
Ver esta publicación en Instagram
Dia rere dia les nostres quatre ciclistes afrontaven les etapes amb il·lusió i determinació, però, malgrat l’excel·lent preparació física de totes elles, el cansament anava pesant cada vegada més.
La clau per seguir endavant va ser la companyonia. Quan les forces començaven a flaquejar sempre trobaven el suport en una altra companya, tant dins com fora de la cursa. Fins i tot rebien els ànims i el suport de la resta de participants. I és que el més bonic d’aquest esport és la cooperació i la solidaritat entre tothom.
Tal com elles mateixes han expressat, travessar els Pirineus ha estat una experiència única, però reconeixen que també ha estat la més difícil que han viscut sobre dues rodes. Tot l’esforç i la satisfacció d’haver completat la Deporvillage Transpyr Coast to Coast van aflorar en creuar, plegades, l’arc d’arribada a Saint-Jean-de-Luz. Es van fondre en una abraçada mentre les llàgrimes de felicitat els rodolaven galtes avall: s’havien convertit en finishers. Havien completat el repte.
Ver esta publicación en Instagram
Comiat amb pòdium
El RACC HolaBICI Team tenia l’objectiu d’acabar la Deporvillage Transpyr Coast to Coast, però les nostres ciclistes no en van tenir prou. Durant les quatre últimes etapes, l’organització va habilitar diversos trams cronometrats, generalment coincidint amb les pujades més dures. Però aquesta dificultat no va suposar cap inconvenient per a dues de les nostres. En concret, per a Meritxell Sabaté i Nemesí Márquez. Totes dues es van acomiadar de la prova amb el segon i tercer millors temps, respectivament, en la general femenina dels trams cronometrats.