Ja us hem ensenyat diferents rutes pels Pirineus per als ciclistes més preparats i ara us mostrem un trajecte cicloturista perquè els pugueu descobrir d’una manera diferent. La serralada pirinenca amaga un paradís, de vegades desconegut, per gaudir d’àmplies zones de muntanya de fàcil accés que recompensaran el nostre esforç i dedicació sobre les dues rodes.

Parlem de ports de muntanya per a ciclisme de carretera, grava o BTT, amb opcions eternes que ens regalaran una experiència de primer nivell en un paisatge que compensarà cada watt generat sobre la bicicleta. Aquesta experiència ens l’ofereix el nostre col·laborador SNÖ Hotels i Bikefriendly, i ens permet trobar la nostra ruta d’un o diversos dies, ideal per fer en solitari, amb companyia i, fins i tot, amb un guia o vehicle d’acompanyament. En aquest cas, us presentem una ruta de tres dies que arrenca a l’SNÖ de Bielsa i acaba a l’SNÖ Isaba navarrès.

Ja us vam ensenyar una ruta per la vall de Boí o la zona fronterera amb Aragó i el cor de Candanchú. Ara ens tornem a endinsar a l’Alt Aragó, França i Navarra, un àmbit que encara amaga secrets dignes de descobrir.

DIA 1

L’Hotel SNÖ Bielsa és un dels establiments més ben preparats com a allotjament ciclista. Compta amb el segell Bikefriendly i unes instal·lacions que inclouen restaurant, jardins, bufet i un aparcament per a bicicletes on podrem fins i tot rentar-les. Al cor de la vall de Pineta, dins del parc nacional d’Ordesa i Mont Perdut (patrimoni de la humanitat per la Unesco), aquesta zona a pocs quilòmetres de la frontera francesa ens permet gaudir de la natura sense la massificació de la part occidental.

Aquesta primera jornada la dedicarem a preparar la ruta, a gaudir de les instal·lacions i, si ens ve de gust, a descobrir la vila de Bielsa, un enclavament del Sobrarb que té mig miler d’habitants i que destaca pel seu origen medieval.

DIA 2

El segon dia posarem rumb al sud passant per l’A-138 fins a Escalona, on agafarem la carretera HU-631 cap a Añisclo i el seu canyó per recórrer 10 km resseguint la riba del riu Aso, al cor d’Ordesa, envoltats d’uns paisatges corprenedors. Fanlo, la primera ascensió seriosa (són una desena de quilòmetres més), ens descobrirà una pujada llarga però sense una duresa extrema, des d’on després baixarem fins a Sarvisé. Allà, per la N-260a, ens dirigirem a Broto, Linás de Broto i, posteriorment, fins a Yésero, per una carretera exigent que ens conduirà a Biescas. Des d’aquesta població, enfilarem la recta final de la ruta en direcció a l’SNÖ Formigal,  passant pels encisadors municipis d’Escarrilla i Lanuza, completant 113 km de recorregut.

A l’Hotel SNÖ de Formigal gaudirem de les mateixes instal·lacions que a Bielsa i, fins i tot, podrem pujar la bici a l’habitació.

 DIA 3

Després de la ruta de la segona jornada, avui aprofitarem la proximitat amb el país veí per transportar les bicis fins a la localitat francesa de Bielle, una de les zones més àmpliament transitades pel Tour de França. Són 12 km de port que s’inicien amb una ascensió exigent que es va suavitzant en arribar al cim. Després baixarem fins a Escot, abans d’afrontar el Col de la Pierre Saint-Martin.

Aquest segon port ens posarà a prova amb els seus més de 25 km i un pendent rost que ens portarà de tornada a Espanya pujant fins als 1.800 m d’altitud. Un cop vençut el patiment, continuarem per la carretera fronterera NA-137, que entra per Navarra i el límit d’Aragó, per acomodar-nos a l’Hotel SNÖ Isaba  després de completar un recorregut exigent de 85 km. 

Aquesta és una ruta que, gràcies a SNÖ i a Bikefriendly, podrem gaudir sense preocupacions, fent ús d’uns serveis que ens vindran com l’anell al dit si el que volem és simplement pedalar i gaudir.

I recorda que, amb ClubRACC i RACC HolaBici, pots obtenir un 15% de descompte sobre la tarifa dels hotels de la cadena SNÖ, que tenen establiments a les valls de Benasc, Aran, Roncal, Bielsa, Boí i Tena, reservant l’allotjament amb el codi RACC. Els establiments, a més de ser bike i pet-friendly, també ofereixen altres avantatges com el servei de late check-out, un restaurant i una gran piscina.

Albert San Andrés per RACC HolaBICI.